İzmir Ege Doğum Evi

İZMİR EGE DOĞUM EVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM  VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İSTEDİĞİ ALTYAPIYA TURCom İLE KAVUŞTU

“Yılda ortalama 5bin ile 6bin arasında doğumun gerçekleştiği Hastanemizde, hastalarımıza daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek için yetersiz olan bilgi sistemlerimizi TURCom’un kazandığı şartnameye uygun olarak yeniledik.”

İzmir Ege Doğum Evi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bilgi Sistemleri Sorumlusu Başhekim Yardımcısı Nilgün SÖYLEMEZOĞLU

Ege Bölgesinin en büyük doğum hastanesi olan; Ege Doğum Evi ve Kadın Hastalıkları Araştırma Hastanesi, bilişim yapısının yenilenmesi işini TURCom Teknoloji çözümleriyle gerçekleştirdi.
“Yılda ortalama 5bin ile 6bin arasında doğumun gerçekleştiği Hastanemizde, hastalarımıza daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek için yetersiz olan bilgi sistemlerimizi TURCom’un kazandığı şartnameye uygun olarak yeniledik. TURCom ile sorunsuz çalışıyoruz ve sadece bugünün değil yarının da ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir altyapı kurduk. Hastane olarak da daha verimli çalışacak bir yapıya kavuştuğumuz için çok memnunuz” diyen İzmir Ege Doğum Evi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bilgi Sistemleri Sorumlusu Başhekim Yardımcısı Nilgün SÖYLEMEZOĞLU, Projenin yapısal kablolama, sunucu ve PC sistemi ile internet ve sistem güvenliği olmak üzere 3 ana başlık altında gerçekleştirildiğini belirtti ve projenin detaylarını şöyle anlattı;

Yapısal kablolama; Data, UPS ve telefon kablolaması, yapısal kablolama standartlarına uygun olarak yapıdı. Yangın anında zehirli gaz üretmeyen HCS marka Cat6 standartlı kablo kullanılıp, kullanıcı yoğunluğuna göre katlarda uygun yerlere kat dağıtım kabinetleri oluşturularak, bu noktaların sistem odasında bulunan yedekli omurgaya bağlantıları sağlandı. Aktif cihaz olarak HP Procurve ürün ailesinden 2600 ve 3500 serisi ürünler tercih edildi. Hastanenin, elektrik kesintileri, voltaj düşmeleri  ve şehir şebekesinde kısa ve ani değişimler gibi problemleri izole etmek amacı ile UPS ihtiyacı için de 1’er adet 250 kVA, 60 kVA, 30 kVA güçlerinde UPS sistemleri kuruldu ve yine her katta UPS dağıtım panoları oluşturuldu. Hastanenin giriş katında olan sistem odası olarak kullanılan yer iptal edilerek, 2. katta sistem odası şartlarına uygun bir oda hazırlandı. Binanın topraklaması için de 8 farklı yerden topraklama çubuk ve levhaları kullanılarak sistemin sağlıklı topraklaması da yapıldı. Bina içi ve çevresinde kablosuz erişim için de uygun bir çalışma yapılarak kullanıma hazır hale getirildi.

Sunucu ve Pc sistemi: Hastane bünyesinde kullanılacak yazılımların çalışacağı sunucu sistemi ve belirlenmiş adetteki desktop pc, notebook ve yazıcı uygun konfigler yapılarak TURCom tarafından teslim edildi. Sunucu sistemi olarak tamamen yedekli çalışan HP DL380 serisi 4 çekirdekli çift cpu’lu rack sunucular kuruldu. Böylece HBYS yazılımı için görev yapacak bu sunuculardan 1 tanesi gitse bile sistem hiç kayıpsız olarak 2. sunucudan devam edebilecek. Sistemin data disk ünitesi olarak  ölçeklenebilirlik ve yönetilebilirlik açısından geniş olanaklarla, hem diskleri hem de bağlantıları fiber channel olan EVA serisi 2TB fiber diskli storage ürünü ile performans ve saklama kapasitesi ile öne çıkan HP “Ultrium 920 G2 Autoloader sistemi yedekleme yapısında kullanıldı.

Dosya sunucusu, domain controller, anti-virüs sunucu ve yönetim sunucusu olarak da yine aynı seriden bir HP DL30 devreye alındı. Active Directory yapısı kurularak kullanıcı ve sistemlerin yönetilmesi sağlandı. Hastanemizin lokalinde Linux üzerinde mail sunucusu devreye alınarak her çalışana kurumsal bir mail adresi verildi.

İnternet ve Sistem Güvenliği: Hastanemizin internet çıkışı için 5 MB MetroEthernet hizmeti almamız TURCom tarafından sağlandı ve 400 Mbps’lik data hızına sahip performanslı Juniper firewall ile ilk aşama güvenlik sağlanmış oldu. TRCroot ürünü üzerinde gateway tarafında anti-virüs, anti-spam özellikleri aktif edildi, kullanıcı ve sunucu tarafında ise çok yönlü virüs koruması sağlayan Trend Micro ürünü Client Server Suite_Enterprise Editon ile oluşturuldu. Böylelikle sistemimize sızmaya çalışan virüs ve kötü niyetli kodlara karşı güçlü ve çok katmanlı bir savunma sistemi meydana getirildi. 

Hastalara Yeni Sistemle Kolay Randevu Alma ve Az Sıra Bekleme Olanağı
Bunlara ek olarak hastanemizin girişinde hastaların randevu alabilmesi için iki adet kiosk sistemi devreye sokuldu. Böylece hastalarımız daha az sıra beklemeye başladılar. Poliklinik kapılarına da LCD monitörler konarak, hastalarımızın sıralarını takip edebilmeleri sağlandı. Yine hastaların yönlendirilmesi ve bilgilendirilmesi amacı ile gerekli yerlere de LCD TV’ler kuruldu.